Popis
NĚCO O NÍ:
Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži] nebo pod latinským názvem Lycium chinese patří do čeledi Lilkovitých (Solanaceae). Jedná se o keřovitou trvalku, dorůstající výšky až tři metry. Květy jsou fialové barvy, plody jsou oranžovočervené bobule, elipsoidního tvaru o délce 1-2cm, na dlouhých stopkách.
Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální „živosti“ sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty.
V Číně se používá po celá staletí jako omlazující ovoce. Vzhledem se nápadně podobá šípku, sušená pak vypadá jako větší červené borůvky. Chuť plodů je však sladší než šípek a bez kyselého dozvuku. V tradiční čínské medicíně i mezi obyčejnými Čínany je považován za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk. Je znám svou mnohostrannou prospěšností pro organismus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku, přičemž nejsou známy žádné negativní vedlejší účinky.
PROČ PODÁVAT KONÍM:
- vědecké studie potvrdily, že významně zpomaluje stárnutí > je považována za rostlinu dlouhověkosti
- celkově posiluje imunitní systém
- vhodné pro koně s laminitis a IR syndromem > napomáhá udržovat normální hladinu cukru
- podporuje zdravou funkci jater a ledvin
- posiluje srdce, vyživuje krev
- stimuluje tvorbu bílých a červených krvinek > zlepšujue krvetvorbu
- zlepšuje zrak
- zpevňuje šlachy, pomáhá při bolestech kloubů
- pozitivni vliv na kvalitu kůže a srst > vhodné podávat při dermatitidách a jiných problémech s kůží
- silný přírodní antioxidant > likviduje volné radikály
- tradičně se používá při léčbě rakoviny
OBSAHUJE:
- 18 druhů aminokyselin - šestkrát více než včelí pyl
- 8 nejdůležitějších aminokyselin
- 21 stopových prvků - jedněmi z hlavních jsou zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor
- nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva) > jsou bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu (více beta-karotenu než má mrkev)
- 500krát více vitaminu C na váhu než pomeranče
- vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E
- minerály – vápník, hořčík, fosfor
- zralé plody Kustovnice obsahují asi 11mg železa na 100g
- beta-sisterol (protizánětlivé činidlo) > vykazuje silný protizánětlivý účinek
- kyselinu linolovou (mastná kyselina)
- seskviterpenoidy (cyperon, solavetivon), tetraterpenoidy (zeaxanthin, physalin) a betain (0,1 %)
- lycium polysacharidů > výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály
- 8 polysacharidů a 6 monosacharidů, které upevňují imunitní systém
DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA:
- 30 - 80g/den
BALENÍ:
- 500g sáček
Hmotnost | 0.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.