Popis
Tato obilovina je stále nejpodávanějším koncentrovaným krmivem pro koně vůbec. Toto sacharidové krmivo má zejména díky vyššímo obsahu vlákniny oproti jiným obilovinám (oves = 11%) výborné dietetické vlastnosti. Díky jeho velikosti a vysokému podílu plev bývá (pokud kůň nemá problémy se zuby) dobře rozžvýkán a díky vysoké stravitelnosti (>80%) nevyžaduje (kromě zvláštních případů, viz níže) speciálních úprav. Obsah živin a tím i kvalita ovsa se mohou,stejně jako litrová hmotnost velmi lišit.
ÚPRAVA KRMIVA:
- U koní s vyvinutým, zdravým chrupem je ideální podávat oves celý, bez úprav.
- U hříbat a mladých koní s neúplně vyvinutým chrupem, stejně jako u koní starších s horšími zuby je nejlepší úpravou mačkání. Zkrmovat oves pouze ČERSTVĚ MAČKANÝ! (Rychle žlukne a kazí se.)
- Možné je též oves našrotovat, ale není to příliž vhodné kvůli prašnosti a kvůli tvorbě pastovité hmoty v žaludku.
VHODNÝ PRO TYTO KATEGORIE KONÍ:
- Vhodný pro všechny kategorie koní
- Ideální pro sportovní koně
- Pro chovné koně (zvyšuje pohlavní pud a libido)
SLOŽENÍ:
- Obsah vlákniny (11 - 13%)
- Obsah dusíkytách látek (9-13%)
- Obsah energie SEk (11,5 MJ) = o 10% méně, než ječměn, o 20% méně, než kukuřice
- Obsah tuku (5%) - relativně vysoký
- Alkaloid avenin - u snadno vzrušitelných koní může způsobovat dráždivost nervové soustavy
- Bohatý na: mangan, kobalt
- Nízký poměr vápník : fosfor (doporučujeme současně zkrmovat s krmivem s vyšším obsahem vápníku, př. vojtěškové úsušky)
Sušina | Energie | N - látky | Vláknina | Tuk | Škroby | Cukry | Ca | P |
880 | 11,5 MJ | 129 | 126,7 | 52,3 | 463,2 | 17,10 | 1,10 | 4,10 |
DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA:
- 0,5 - 4 kg/den (velmi záleží na množství práce koně)
- Pozor na jednostranné krmení ovsem! Vede k poruchám metabolismu (obzvlášte v hospodaření s min. látkami).
LITROVÁ HMOTNOST:
- 1l = 450 - 550g (velmi se různí, dle velikosti zrn, doporučujeme před zkrmováním zvážit)
BALENÍ:
- 30 kg pytel
Hmotnost | 40 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.