Popis
Proso seté (Panicum miliaceum) je pěstovaná obilnina. Patří do čeledi lipnicovitých. Proso patří vedle pšenice a ječmene k nejstarším kulturním plodinám. Ve výživě se využívají plody (obilky) prosa a tím jsou prosná semínka, rostoucí v kláscích. Proso pochází z Číny, východní Asie a Indie. Zrna prosa byla nalezena na různých místech Evropy ve stavbách pocházejících až z doby kamenné. Pravděpodobně asi do raného novověku bylo v lidské stravě hlavní obilovinou. Ještě dnes bývá starodávným zvykem podávat prosnou kaši jako poslední jídlo na svatební hostině na moravských svatbách, aby měli novomanželé vždy dost peněz.
Proso je obilovinou s poměrně vyšší energetickou hodnotou a nižším obsahem dusíkatých látek. Proso je velmi ceněnou surovinu ve farmaceutickém, krmivářském i potravinářském průmyslu. Díky tomu, že semínka prosa neobsahují gluten (= lepek), řadí se k tzv. bezlepkovým obilninám.
Z hlediska aminokyselinového složení jsou bílkoviny prosa lehce deficitní především v obsahu lyzinu (3,68 %). Oproti tomu má proso ve svém bílkovinovém komplexu největší podíl leucinu (2x více než u pohanky a amarantu). Obsah minerálních látek v semenech prosa je obecně vyšší než u pšenice, významné množství minerálních látek je koncentrováno především v obalových vrstvách, které se při běžném potravinářském zpracování odstraňují loupáním. Proto je dobré ve výživě zařazovat spíše semínka celá, neloupaná. Co se týká poměru Ca : P, semena prosa mají vysoký obsah fosforu a naopak nízký obsah vápníku.
Oloupané zrno – jáhly – jsou vysoce hodnotnou dietní potravinou, případně krmivem.
ÚPRAVA KRMIVA:
- ideální je semínka před podáváním umlít, či nadrtit
- může se podávat i celé
VHODNÉ PRO TYTO KATEGORIE KONÍ + OSTATNÍCH ZVÍŘAT:
- pro koně starší
- pro koně sportovní
- exotičtí ptáci + ptactvo
- ryby
- hlodavci
- hospodářská zvířata
SLOŽENÍ:
- 68% sacharidů
- 11% bílkovin
- 10% vlákniny
- 4% tuku
- 3% minerálních látek
DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA:
- 50 - 150g/den
BALENÍ:
- 5 kg sáček
Hmotnost | 5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.